Nie ste si istí, aká liečba môže zmierniť vaše príznaky alebo ktoré zariadenie je pre vás vhodné? Radi vám poradíme. KLIKNITE TU a nájdite si to správne zariadenie pre vás!
Pre radu KLIKNITE TU!

Carpal Tunnel szindróma

A Carpal Tunner (csuklóalagút) szindróma kialakulása

Az egyoldalú, ismétlődő terhelés (például gépelés, hosszas egérhasználat, kalapálás, stb) hatására az inakban gyulladás lép fel, megduzzadnak és leszorítják a közöttük futó idegszálat (nervus medianus – középső ideg).

A medianus a nyaki gerinctől a vállon és a könyökön át vezet a csuklóhoz. Az alkarhajlító és a kézizmok jó részének beidegzéséről is gondoskodik. Bizonyos betegségekben, mint például a cukorbetegség, reuma vagy a pajzsmirigy működési zavara, nagyobb az alagút szindróma kialakulásának kockázata.

A kéz beidegzését három ideg végzi.

  • a középideg (nervus medianus) a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak tenyéri oldalát, valamint ezek utolsó ujjperceit látja el,
  • a singcsonti ideg (nervus ulnaris) a gyűrűs és kisujj beidegzését biztosítja,
  • a kézhát hüvelyk, mutató és középső ujjaihoz az orsóideg (nervus radialis) fut.

Alagút szindrómáról a középideg leszorításakor beszélünk. Ha ez az ideg kerül leszorítás alá kerül, akkor a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak zsibbadása jelentkezik.

Eleinte csak nappal, rövidebb időszakokra, de később éjszaka is megjelenik, míg végül a zsibbadás állandóvá válik.

A carpal tunnel (csuklóalagút) szindróma kezelése

A csuklóalagút szindróma kezelése többnyire konzervatív módon történik, melynek célja a gyulladás csökkentése. Előfordulhat azonban, hogy ezek a törekvések nem vezetnek eredményre és műtéti megoldás szükséges.

A kezelés első és legfontosabb lépése a tehermentesítés, azaz hagyd abba azokat a tevékenységeket, amelyek az inak túlterheléséhez vezettek (legyen az sport vagy akár munka).

Az egészen frissen keletkezett csukló fájdalom esetén a hűtés hasznos lehet. Az ízület alakját felvevő hűtőgéles pántok a legmegfelelőbbek. Közönséges jég használata esetén egy törölközőt is tegyél a jég és bőr közé. A közvetlenül a bőrre helyezett jég fél órára “ottfelejtve” fagyásos bőrsérüléshez vezethet! A hűtés fájdalomcsillapító hatása akkor legerősebb, ha 10-15 perc alatt a bőr hőmérséklete legalább 15°C fokkal csökken.

Ezzel egyidejűleg nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is alkalmazhatók. Ha a hűtés hatására 2-3 nap alatt nem szűnik meg a fájdalmad, akkor hagyd abba, mert a túlzásba vitt hűtés a gyógyulási folyamatokat is lassítja.

TENS kezelés

a fájdalom csillapításra a TENS készülékek elektromos impulzusai alkalmazhatók. A fájdalom fölé és alá 3-5 cm-rel ragassz 1-1 elektródát és így kezelj. Ha a készülékeden van moduláris TENS program, akkor ezt használd, ha nincs, akkor a hagyományos vagy endorfin programokat is választhatod. A TENS tüneti kezelés, azaz bár a fájdalmat csillapítja, de nincs hatással a gyógyulásra.

Mikroáramú kezelés

A mikroáramú kezelést a TENS-hez hasonlóan kell végrehajtani, azzal a különbséggel, hogy a mikroáram a fájdalomcsillapítás mellett regenerálja a beteg, gyulladt sejtek membránját és hatékonyan csökkenti a gyulladást és serkenti a gyógyulást.

Ultrahang kezelés

az ultrahangsugár megemeli a kezelt szövetek hőmérsékletét, gyorsítja a vérkeringést és ezzel a gyógyulási folyamatot. Az ultrahang kezeléshez mindig használj kontakt gélt. A kezelőfejet lassú, körkörös mozdulatokkal mozgasd a fájdalmas területen. Olvasd el az ultrahang adagolásról szóló cikkem.

Alagút szindróma lágylézeres kezelése

A lézersugarat a csuklóalagútra irányítsd és addig tartsd ott, amíg 5 Joule energiát juttatsz a fájdalmas területre. A különböző teljesítményű lézereknél más és más kezelési időre van szükség – olvasd el a készülék tájékoztatóját! A lézersugár energiája a szövetek mélyére hatol, serkenti a gyógyulási folyamatokat. Hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Ajánlott készülék: Personal Laser L400

Mágnesterápia 

bármely ízületet, inat érintő állapotban -így csuklóalagút szindróma esetén is- hatékony az elektromos árammal előállított pulzáló mágneses mező terápia.

Figyelem: az úgynevezett statikus -nem elektromossággal előállított- mágneseknek -karperec, nyaklánc, pánt, öv, stb.- nincs orvosilag igazolt hatása.

Study: Weintraub MI, Cole SP. A randomized controlled trial of the effects of a combination of static and dynamic magnetic fields on carpal tunnel syndrome. Pain Med. 2008 Jul-Aug;9(5):493-504. doi: 10.1111/j.1526-4637.2007.00324.x. PMID: 18777606.

Ha ezek a gyulladáscsökkentő, konzervatív kezelések nem vezetnek eredményre vagy a leszorított ideg vezetési sebessége közepesnél erősebben csökken (ENG/EMG vizsgálattal igazolható), akkor az alagút szindróma műtéti megoldás jöhet szóba, melyet kézsebész végezhet.