Are you unsure what treatment can relieve your symptoms or which device is right for you? We are happy to give you advice. CLICK HERE to find the right device for you!
Product selection guide

Kar nyiroködéma kezelése

A kar nyiroködéma az esetek többségében az emlődaganat (mellrák) kezelésének azonnali vagy késői mellékhatása

Az emlődaganat eltávolító műtétek kapcsán gyakori, hogy a beteg szövetek mellett a regionális nyirokcsomókat és nyirokereket kiveszik. Majd ezt követően sugárterápiás kezelést is adnak a területre. A radioaktiv sugarak gyulladást okoznak a kezelt nyirokcsomókban és nyirokerekben.

A kart érintő nyiroködéma az esetek egy részében a kezelést követően azonnal megjelenik. Legtöbbször azonban 1-3 évvel a kezelés után kezdődik a kar duzzadása, aminek magyarázata az, hogy a műtéti és sugárterápiás hegesedés lassan növekszik és a heg idővel akadályozza a nyirokkeringést. Ritkán, de előfordul, hogy a kar nyiroködéma 10-15 évvel később jelenik csak meg. 

Az emlődaganat gyógyítás „rendes” mellékhatása a nyiroködéma kialakulása. Nyilvánvaló, hogy csak a daganat kezelése vezethet a beteg életének megmentéséhez. Tapasztalatom azonban, hogy a beteget jelentős része nem kap tájékoztatást a várható következményekre és így nincs is felkészülve az ezzel kapcsolatos teendőkre.

A nyirokmasszázs gép a hozzá csatlakoztatott kar mandzsetta segítségével hatékonyan segít a kar vér és nyirokrendszer működését. A készülék pneumatikus kompressziós technológiát használ, azaz a kezelőmandzsetta légrekeszének felfújásával nyomást fejt ki a testre és ezzel serkenti a vér és nyirokfolyadék áramlását. 

A nyirokmasszázs gép hatása a kar nyiroködémára

  1. Javítja a nyirokkeringést, azaz csökkenti a nyirokrendszer betegségéből eredő duzzanatot.
  2. Javítja a vénás vérkeringést. Ezzel is fokozza az ödémacsökkentő hatást. 
  3. Enyhíti a feszülő fájdalmat. Enyhülést biztosít a duzzanat okozta kellemetlen érzésekre nyiroködéma esetén.
  4. Javítja a regenerációs, öngyógyító folyamatokat azáltal, hogy serkenti a salakanyagok, metabolitok eltávolítását. Ez kiemelkedően fontos a feszülés miatt jelentkező sebek, fekélyek gyógyulásában. 
  5. Segíti a relaxációt. A kellemes masszázs segít az elme ellazításában, csökkenti a stresszt és a fáradtságot.

Mi kell a kar nyiroködéma kezeléséhez?

  1. Készülék. Számos modell közül választhatsz.
  2. Kezelő mandzsetta. A kar kezeléséhez kar mandzsettára van szükség. Figyelem! Válaszd a megfelelő méretet! Mivel a kar nyiroködéma az esetek döntő többségében csak egy kart érint, így egyetlen mandzsetta elegendő.
  3. Légtömlő. A készülék és a kezelőmandzsetta összekötését a légtömlő biztosítja. 

Ebben a termékcsoportban olyan készülék-összeállítások találhatók, melyek tartalmazzák a készüléket, a kar mandzsettát (M vagy L méretekben), illetve a légtömlőt. 

Azaz a kar nyiroködéma kezeléséhez nem kell más kiegészítőt, tartozékot megvásárolni.